Jeszcze jedna propozycja na konkurs "Przepis na idealny wieczór", który trwa na platformie Zblogowani. Nagroda główna tak kusi, że postanowiłam jeszcze spróbować . Tym razem mam propozycje dla wegetarian. Po zakupie sosu Patak's i zarejestrowaniu paragonu, otrzymacie kod na seans filmowy. Do tego można upichcić coś pysznego i pozostaje cieszyć się pysznym jedzeniem i świetnymi filmami.Wszystkie informacje znajdziecie http://www.pataks.pl/ Na wieczór wybrałam indyjskie placki parathe. Głównym składnikiem farszu są gotowane ziemniaki, z dodatkiem cebuli i świeżego imbiru. Doprawione solą i kurkumą. Doskonale smakują maczane w sosie Tikka Masala. Sos jest idealnie doprawiony, kremowy i niesamowicie pachnący. A co najważniejsze nie zawiera żadnych dodatkowych polepszaczy, barwników czy zbędnych konserwantów. Jeśli chodzi o seans filmowy to wybrałam "Smak Curry". Dzięki niemu poznałam trochę kuchnię indyjską, która jest pełna smaków i aromatów. Główna bohaterka wyznaje zasadę "przez żołądek do serca.." . Uważam, że ta zasada jak najbardziej jest trafna, także w naszym kraju :) Polecam serdecznie :)
Placki:
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
szczypta soli
100 ml wody
łyżeczka oleju
Farsz;
4 ugotowane ziemniaki
łyżeczka startego imbiru
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta kurkumy i soli
2-3 łyżki oleju
Oraz sos Tikka Masala PATAK"S
szczypta chili
odrobina startego imbiru
1. Składniki na placki zagniatam na gładkie ciasto. Przekładam do miseczki i nakrywam mokrą ściereczką i odstawiam na 20 minut.
2. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Cebule kroję w kosteczkę, czosnek rozdrabniam. Szklę na odrobinie oleju, dodaję imbir i kurkumę. Chwilkę podsmażam i dodają ziemniaki. Doprawiam solą i mieszam z ziołami.
3. Ciasto i farsz dzielę na 4 kulki. Placki lekko rozwałkowuję i układam na środku kulki. Zlepiam podobnie jak pączki (tak by łączenie było na dole), ponownie lekko rozwałkowuję. Pędzelkiem lekko smaruję olejem i smażę na patelni, na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony.
4. Połowę sosu podgrzewam z dodatkiem imbiru i chili. Przekładam do miseczki. Podaję do placków.
Super danie, wyglada bardzo apetycznie :-) oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo prosta potrawa,a składniki na nią , zapewne znajdą się w każdym domu. Polecam wypróbować :)
Usuń