czwartek, 12 lutego 2015

Ziemniaczane parathy z kurkumą

Jeszcze jedna propozycja na konkurs "Przepis na idealny wieczór", który trwa na platformie Zblogowani. Nagroda główna tak kusi, że postanowiłam jeszcze spróbować . Tym razem mam propozycje dla wegetarian. Po zakupie sosu Patak's  i zarejestrowaniu paragonu, otrzymacie kod na seans filmowy.  Do tego można upichcić coś pysznego  i pozostaje cieszyć się pysznym jedzeniem i świetnymi filmami.Wszystkie informacje znajdziecie http://www.pataks.pl/   Na wieczór wybrałam  indyjskie placki parathe. Głównym składnikiem farszu są gotowane ziemniaki, z dodatkiem cebuli i świeżego imbiru. Doprawione solą i kurkumą.  Doskonale smakują maczane w sosie Tikka Masala. Sos jest idealnie doprawiony, kremowy i niesamowicie pachnący. A co najważniejsze nie zawiera żadnych dodatkowych polepszaczy, barwników czy zbędnych konserwantów. Jeśli chodzi o seans filmowy to wybrałam "Smak Curry". Dzięki niemu poznałam trochę kuchnię indyjską, która jest pełna smaków i aromatów. Główna bohaterka wyznaje zasadę "przez żołądek do serca.." . Uważam, że ta zasada jak najbardziej jest trafna, także w naszym kraju :) Polecam serdecznie :)





Placki:
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
szczypta soli
100 ml wody
łyżeczka oleju

Farsz;
4 ugotowane ziemniaki
łyżeczka startego imbiru
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta kurkumy i soli
2-3 łyżki oleju

Oraz sos Tikka Masala PATAK"S
szczypta chili
odrobina startego imbiru

1. Składniki na placki zagniatam na gładkie ciasto. Przekładam do miseczki i nakrywam mokrą ściereczką i odstawiam na 20 minut.



2. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Cebule kroję w kosteczkę, czosnek rozdrabniam.  Szklę na odrobinie oleju, dodaję imbir i kurkumę. Chwilkę podsmażam i dodają ziemniaki. Doprawiam solą i mieszam z ziołami.



3. Ciasto i farsz dzielę na 4 kulki. Placki lekko rozwałkowuję i układam na środku kulki. Zlepiam podobnie jak pączki (tak by łączenie było na dole), ponownie lekko rozwałkowuję. Pędzelkiem lekko smaruję olejem i smażę na patelni, na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony.




4. Połowę sosu podgrzewam z dodatkiem imbiru i chili. Przekładam do miseczki. Podaję do placków.





zBLOGowani.pl




2 komentarze:

  1. Super danie, wyglada bardzo apetycznie :-) oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prosta potrawa,a składniki na nią , zapewne znajdą się w każdym domu. Polecam wypróbować :)

      Usuń