wtorek, 10 lutego 2015

Placuszki z mąki jaglanej z nutą cynamonu i wanilii

Na blogu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ właśnie trwa konkurs walentynkowy. Zabawa polega na stworzeniu walentynkowego smakołyku , w którym znajdą się produkty ze sklepu internetowego http://www.owocowyraj.eu/. Mają tam  bardzo duży wybór ziół i przypraw. Są także różne mąki i kasze oraz nasiona. Jednym słowem samo zdrowie.  Od samego przeglądania ślinka cieknie :) U Magdy znajdziecie także mnóstwo smakowitych i zdrowych przepisów na desery i dania główne. Swoje walentynkowe menu zaczynam od śniadania.  Proponuję placuszki z mąką jaglaną , cynamonem i wanilią. Doskonale smakują z domową konfiturą. Do tego kubek aromatycznej kawy lub herbaty, pogaduszki z ukochaną osobą i można już świętować :)


Składniki:
2 czubate łyżki mąki jaglanej ze sklepu Owocowy Raj
łyżka mąki pszennej
jajko
2 łyżki przecieru z dyni hokkaido
1/4 szklanki mleka (lub wody)
szczypta cynamonuze sklepu Owocowy Raj
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ze sklepu Owocowy Raj
2 łyżki oleju kokosowego za sklepu Owocowy Raj
puder

Mleko miksuję z dynią, dodaję jajko. Wsypuję obie mąki i dodaje cukier waniliowy z prawdziwą wanilią oraz szczyptę cynamonu. Miksuję. Masa powinna mieć gęstsza konsystencję niż na naleśniki. Za pomocą specjalnej foremki smażę na patelni placuszki - serduszka. Odkładam je na papierowy ręcznik. Posypuję pudrem i podaję z domową wiśniową konfiturą.




2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie smakowicie i bardzo podobają mi się składniki :) Uwielbiam połączenie dyni, cynamonu i oleju kokosowego, a także mąkę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ,że trafiłam w Twoje smaki :)

      Usuń