poniedziałek, 2 marca 2015

Bananowa jaglanka z daktylami

O kaszy jaglanej pisałam Wam już dużo. Jest rewelacyjna, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś zajadaliśmy się takimi pysznymi deserkami. Synek nie mógł się doczekać, kiedy skończę robić zdjęcia. Dzięki daktylom i bananowi , kasza jest słodka. Dodatkowo anyż nadał jej ciekawego aromatu. Ja używałam mleka bez laktozy. Jednak mleko można pominąć i dodać samą wodę. Wtedy kaszka będzie odpowiednia dla osób uczulonych na nabiał. Gwarantuję,że posmakuje także Waszym pociechom. Doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. 



składniki na 2 porcje:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
duży, dojrzały banan
1/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
4 daktyle
gwiazdeczka anyżu


Daktyle kroję w drobniejsze kawałki i razem z anyżem przekładam do rondelka. Wlewam wodę i mleko, gotuję aż daktyle zmiękną (moje były miękkie , więc gotowałam je około 2 minut) . Następnie dodaję pokrojonego banana i ciepłą kaszę. Miksuję blenderem na mus. Przekładam do miseczek i od razu podaję.

4 komentarze: