Witam Was w te pochmurne popołudnie, ostatnio trochę brak mi weny do gotowania. Może przez tę pogodę, sama nie wiem... Chyba wszyscy wyczekujemy już wiosny i cieszy nas każdy promyk słońca. Dziś na obiad miały być gryczane naleśniki z twarogiem . Jednakże chyba za krótko moczyłam kaszę gryczaną i mi nie wyszły. Więc wymyśliłam, że zrobię ruskie pierogi, ale po chwili stwierdziłam, że pierogi robiłam w piątek ( z kapustą i grzybami). A ponieważ chodziły za mną naleśniki, to postanowiłam, że zrobię krokiety z niezwykłym farszem :) I tak powstały szpinakowo-serowe krokiety w owsianej panierce. Są bardzo syte i oczywiście smaczne . Jak Wam się podoba przepis?
naleśniki;
300 ml mleka
jajko
łyżka oleju
szczypta soli
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki
szczypta kurkumy
275 g tłustego twarogu
4 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
cebula
5 ugotowanych ziemniaków
3 łyżki oleju
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
panierka;
1-2 jajka
bułka tarta i płatki owsiane błyskawiczne ( w proporcji 1;1)
olej do smażenia
Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na 30 minut, by mąka napęczniała. Ostudzone ziemniaki przeciskam razem z twarogiem, przez praskę. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i szklę na oleju. W misce mieszam wszystkie składniki farszu i doprawiam do smaku. Na patelni smażę cienkie naleśniki, nakładam po dużej łyżce farszu i zwijam w krokiety. Panieruję w jajku i bułce wymieszanej z płatkami, smażę na oleju na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku. Smacznego
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń