ciasto kruche:
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka śmietany 18%
duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 ml)
beza;
4 białka
5 czubatych łyżek pudru
mała szczypta soli
ziarenka Migdałowy Przylądek z Ziarenkowo
oraz;
odrobinka margaryny i bułki tartej do wysypania formy
Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatam. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Rozwałkowuję na okrągły placek. Formę do tarty o średnicy 28 cm. smaruję tłuszczem i wysypuje bułką tartą. Przekładam na nie ciasto. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Podpiekam je około 20 minut w180 st (aż nabierze lekko złotego koloru). W tym czasie ubijam białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier puder. Ubijam na sztywną pianę. Na cieście rozsmarowuję dżem porzeczkowy. na niego wykładam pianę. Łyżką robię takie ozdobne fale. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy ciasto ostygnie posypuję je ziarenkami. Smacznego:)
Wspaniała Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń