Bułeczki doskonale nadają się na drugie śniadanie. Można je zapakować do szkoły lub pracy. Robiłam je w wersji serduszek, ale jeśli chcecie możecie zrobić ,tradycyjne okrągłe bułeczki. Do farszu użyłam moich ulubionych suszonych pomidorów. Do tych bułek używam suszonych drożdży, dlatego nie trzeba robić rozczynu. Po prostu zagniatam składniki i czekam aż ciasto podrośnie. Są bardzo pożywne i co najważniejsze smaczne :)
Ciasto drożdżowe :
1,5 szklanki mąki pszennej150 ml ciepłej wody
1/2 opakowania suchych drożdży
po szczypcie soli, cukru i ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
farsz;
4 pomidory suszone w oleju
plaster fety
5 oliwek nadziewanych papryką
2 ugotowane różyczki brokuła
łyżka słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
łyżka oleju spod pomidorów suszonych
ząbek czosnku
odrobina jajka do posmarowania bułek
Składniki na ciasto zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce. Pomidory i fetę kroję w kosteczkę. Oliwki w plasterki a brokuła dzielę na małe różyczki. Wszystkie warzywa mieszam z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku i ziarenkami. Ciasto rozwałkowuję i dwoma foremkami serduszkami (jedna musi być mniejsza), wycinam serca. Całe serca układam na blaszce , jego końce smaruję jajkiem i nakładam na wierzch serca z wyciętymi środkami. Lekko dociskam by się połączyły. W środek serduszek układam farsz. Boki bułek smaruję jajkiem. Piekę około 15 minut w 200st, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Smacznego :)
Piękne kształty. Bułeczki wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki i miły komentarz :)
Usuń