poniedziałek, 23 marca 2015

Lekkie leczo z brązowym ryżem

Próbuję jakoś ogarnąć mój zbiór zdjęć i przepisów. Powiem wam, że to wcale nie jest łatwe. Mój komputer domaga się wiosennych porządków :) Odgrzebałam przepis na leczo z cukinią i brązowym ryżem. Już nawet zakupiłam nasionka cukinii, bo ją uwielbiamy. W ubiegłym roku mieliśmy taką pyszną odmianę, nawet duże cukinie były białe i mięciutkie w środku. Do lecza podałam zdrowszą wersję ryżu. Z tym przepisem Was dzisiaj zostawiam. Jutro postaram się wrócić z nową dawką inspiracji :)


mały filet  kurczaka 
mała cukinia
czerwona papryka
marchewka
cebula
2 -3 ząbki czosnku
ok. 5 szt średnich pieczarek

oraz :
sól i pieprz do smaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej

woreczek brązowego ryżu


Pieczarki myję i gotuję ok. 5 minut w wodzie. Odcedzam  i studzę a następnie kroję w plasterki. Resztę warzyw i mięso kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę i pieczarki, dodaję filet. Chwilę podsmażam, następnie podlewam odrobiną wody. W dalszej kolejności dodaję marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną na koniec dodaję cukinię. W trakcie duszenia podlewam leczo wodą (tak by warzywa były lekko zakryte) . Doprawiam koncentratem i przyprawami. Podaję z ugotowanym brązowym ryżem.

2 komentarze: