Ciasto było już wyróżnione w jednej z gazetek kulinarnych. Robiłam go na swoje urodziny. Nie miałam wtedy zbyt dużo czasu na pieczenie, dlatego skorzystałam z kupnej rolady. Zrobiłam krem na bazie twarożku, dodałam kolorowe galaretki i wiśnie. Wszyscy zajadali ze smakiem :) Doskonale sprawdzi sie też na świątecznym stole. Do przygotowania tortu , nie potrzeba nawet formy, wystarczy spora salaterka :)
500 ml śmietany 30 %
2 szklanki sera kremowego (używam tego z wiadereczka)
1/3 szklanki cukru pudru
3 kolorowe galaretki
mały słoik wiśni drylowanych
2 łyżki startej czekolady
Wiśnie odsączam z soku. Dwie galaretki osobno rozpuszczam w szklance wody i odstawiam do ostygnięcia (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Kiedy całkowicie zastygną kroję galaretki w kostki.
Sporą salaterkę wykładam folią spożywczą. Roladę kroję na około 1 cm plastry i wykładam nią ścianki salaterki.
Ostatnią galaretkę (u mnie brzoskwiniowa) rozpuszczam w 1/2 szklanki wody. Zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dodaję ser. Miksuję. Następnie dodaję pokrojone galaretki , odsączone wiśnie oraz tartą czekoladę. Mieszam wszystko z tężejącą galaretką i wylewam do salaterki. Odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Tort odwracam i przekładam na talerz.
Bardzo fajne ciasto, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńJest proste w wykonaniu i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńW to, że jest smaczne nie wątpię... na sam widok ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :)
Usuń