piątek, 3 kwietnia 2015

Babka z mąki ziemniaczanej

Na blogach królują babki i mazurki. Więc jeszcze ja pochwalę się moim babkowym wypiekiem :) Co prawda, tym razem upiekłam ją w keksówce, zamiast w formie na babkę. Jeśli jednak wybierzecie tradycyjny kształt, to moja foremka ma średnicę 20 cm. Głównym składnikiem ciasta jest mąka ziemniaczana. Ostudzoną babkę polałam cytrynowym lukrem i ozdobiłam kandyzowanymi owocami. Już nie mogę doczekać się świąt :) Babka doskonale pasuje do filiżanki ulubionej herbaty. Polecam serdecznie i już zmykam :) 






5 jaj
2 szklanki mąki ziemniaczenej
5 łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
25 dag margaryny
płaska łyżka proszku do pieczenia

lukier;
cytryna
cukier puder
owoce kandyzowane

Margarynę ucieram z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym jajku. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaję cukier waniliowy i porcjami dodaję mąki. Miksuję na jednolitą masę. Ciasto przekładam do formy i piekę ok. 1 h w 180 st. Zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.

Babkę studzę i przygotowuję lukier. Sok z cytryny ucieram z pudrem. Dodaję stopniowo cukier do tego momentu, aż lukier będzie biały i dość gęsty. 

Babkę dekoruję lukrem i ozdabiam owocami kandyzowanymi.




2 komentarze:

  1. Pyszna babeczka :-) wspaniałych, radosnych i rodzinnych Świat Wielkanocnych :-)))

    OdpowiedzUsuń