czwartek, 30 kwietnia 2015

Bananowa jaglanka z mleczkiem kokosowym, karobem i daktylami

Na blogu Magdy, który znajdziecie pod linkiem  http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ , trwa jeszcze konkurs majówkowy. Jest on organizowany razem ze sklepem http://www.owocowyraj.eu/ . W sklepie znajdziecie mnóstwo aromatycznych przypraw, herbat, kasz , makaronów i wiele wiele innych pysznych i zdrowych produktów. U Magdy pełno jest pysznych propozycji zdrowych potraw, przygotowywanych zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. Ja na majówkę pod gołym niebem polecam pyszną i zdrową jaglankę. Można ją zapakować do słoika i zabrać ze sobą. Dodałam do niej daktyle i ziarna. Synek wyjadł pół słoiczka z zachwytem "Hmmm jakie  pyszne". To dla mnie największa nagroda, uśmiech  na twarzy dziecka :)



1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Owocowy Raj
ok. 100 ml mleczka kokosowego
banan
łyżeczka karobu jasnego Owocowy Raj
2 gwiazdki anyżu gwiaździstego  Owocowy raj
laska cynamonu  Owocowy Raj
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią  Owocowy Raj
5 suszonych daktyli bez pestek Owocowy Raj
łyżka ziaren słonecznika Owocowy Raj
łyżka siemienia lnianego i sezamu Owocowy Raj

Mleczko lekko podgrzewam z cukrem waniliowym, anyżem i laską cynamonu. Wyjmuję przyprawy i dodaję kaszę jaglaną oraz pokrojonego banana. Masę miksuję blenderem na mus. Do połowy jaglanki dodaję karob i mieszam. Do słoiczka nakładam kakaową kaszę, Przekładam ją warstwą pokrojonych daktyli. Nakładam jasną masę. Dekoruję ziarnami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. cóż za pyszności, dziękuję za zgłoszenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Mniam pyszne na śniadanko :-) uwielbiam jaglanki :-)

    OdpowiedzUsuń