piątek, 1 maja 2015

Amarantusowe batoniki z migdałami

Od niedawna zagościł w mojej kuchni amarantus ekspandowany. Jest doskonałym dodatkiem do mleka, płatków czy jogurtu. Wykorzystuję go też jako panierkę. Myśląc o konkursie , który toczy się na blogu http://foodmania-przepisy.blogspot.com/, przyszły mi do głowy batoniki, które można by zabrać ze sobą na majówkę. Poszukałam w półce składników i tak oto z połączenia kilku składników, które można kupić w sklepie Owocowy Raj, powstała smakowita i sycąca przekąska. Batoniki są fajne, bo można dowolnie komponować składniki, dodając do nich to , co akurat ma się pod ręką. Można wzbogacić je rodzynkami czy żurawiną. Tylko należy je upiec wcześniej, by lekko stwardniały i dopiero wtedy można je kroić. 




Składniki na 4 sztuki;

1/2 szklanki płatków owsianych Owocowy Raj
1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego Owocowy Raj
łyżka otrąb pszennych Owocowy Raj
ok. 100 ml mleka kokosowego
łyżka miodu
kilka całych  migdałów Owocowy Raj
3 łyżki ziaren słonecznika Owocowy Raj
po łyżeczce sezamu i siemienia lnianego Owocowy Raj

Migdały kroję w drobniejsze kawałki i mieszam z pozostałymi składnikami. Masa powinna być mokra. Przekłądam ją na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i formuję prostokąt (pomagam sobie nożem). Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piekę około 20 minut. Studzę. Dopiero drugiego dnia kroję na porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz