czwartek, 2 kwietnia 2015

Wiśniowy torcik na zimno

Kochani korzystając z wolnej chwili, zaglądam tutaj by podzielić się z Wami, ostatnimi przed świątecznymi przepisami. Ja od rana działam w kuchni. Planowałam upiec dwa ciasta, a jakiś cudem zrobiłam cztery :) Bardzo lubię ten zapach, który roznosi się po kuchni, podczas pieczenia.  Jeśli jednak nie lubicie lub nie macie talentu kulinarnego i wychodzą Wam same zakalce, polecam kolejny przepis bez pieczenia. Deser jest bardzo smaczny i łatwy. Pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole i na pewno posmakuje dzieciom. Przepis był już publikowany w kilku gazetkach kulinarnych, dlatego myślę, że jest warty uwagi .  Polecam serdecznie :)


10 -12 biszkoptów
30 g miękkiego masłamały kubeczek jogurtu truskawkowego 
mały kubeczek jogurtu jagodowego

truskawkowa galaretka
kilka kropli dowolnego aromatu
2 łyżeczki konfitury z jagód lub aronii
słoik drylowanych wiśni


Biszkopty kruszę wałkiem i mieszam  z masłem oraz aromatem. Dokładnie wyrabiam. Foremkę o śr. 15 cm wykładam folią spożywczą i przekładam masę z biszkoptów. Lekko ugniatam łyżką.  Odstawiam do lodówki . 


Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. Dzielę na dwie porcje i studzę.  Jedną część mieszam z jogurtem jagodowym i konfiturą. Wykładam na biszkopty, wstawiam do lodówki.

 Kiedy masa zastygnie mieszam drugą część z jogurtem truskawkowym. Na torciku układam porcję wiśni i zalewam drugą masą. Odstawiam do całkowitego stężenia i dekoruję pozostałymi wiśniami. Smacznego. 


4 komentarze: