Kochani korzystając z wolnej chwili, zaglądam tutaj by podzielić się z Wami, ostatnimi przed świątecznymi przepisami. Ja od rana działam w kuchni. Planowałam upiec dwa ciasta, a jakiś cudem zrobiłam cztery :) Bardzo lubię ten zapach, który roznosi się po kuchni, podczas pieczenia. Jeśli jednak nie lubicie lub nie macie talentu kulinarnego i wychodzą Wam same zakalce, polecam kolejny przepis bez pieczenia. Deser jest bardzo smaczny i łatwy. Pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole i na pewno posmakuje dzieciom. Przepis był już publikowany w kilku gazetkach kulinarnych, dlatego myślę, że jest warty uwagi . Polecam serdecznie :)
10 -12 biszkoptów
30 g miękkiego masłamały kubeczek jogurtu truskawkowego mały kubeczek jogurtu jagodowego
truskawkowa galaretka
kilka kropli dowolnego aromatu
słoik drylowanych wiśni
Biszkopty kruszę wałkiem i mieszam z masłem oraz aromatem. Dokładnie wyrabiam. Foremkę o śr. 15 cm wykładam folią spożywczą i przekładam masę z biszkoptów. Lekko ugniatam łyżką. Odstawiam do lodówki .
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. Dzielę na dwie porcje i studzę. Jedną część mieszam z jogurtem jagodowym i konfiturą. Wykładam na biszkopty, wstawiam do lodówki.
Kiedy masa zastygnie mieszam drugą część z jogurtem truskawkowym. Na torciku układam porcję wiśni i zalewam drugą masą. Odstawiam do całkowitego stężenia i dekoruję pozostałymi wiśniami. Smacznego.
Cudny torcik kochana :-) uwielbiam takie ciasta na zimno :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńI really like your post :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
Thank you :)
Usuń