Lazania była u nas w ubiegłym tygodniu, ale dopiero dziś doczekała się wstawienia na bloga :) Miałam trochę świeżego szpinaku, dlatego postanowiłam wykorzystać go do lazanii. Zrobiłam sos beszamelowy z dodatkiem wędzonego sera. Danie jest bardzo sycące i mega smaczne. Polecam serdecznie :)
8 płatów makaronu lasagne
ok 30 dag mięsa wieprzowego
puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu do smaku
ok 30 dag mięsa wieprzowego
puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
cebula
łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
sos:
10 dag masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka
2 jajka
3 plasterki wędzonej goudy
sól i pieprz do smaku
15 dag świeżego szpinaku
łyżka masła
2 ząbki czosnku
odrobina oleju do smażenia
Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję mięso mielone. kiedy się podsmaży dodaję pomidory z puszki. Smażę aż nadmiar soku odparuje. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
W międzyczasie myję szpinak i podsmażam go na maśle, dodaję przeciśnięty czosnek. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka . Beszamel mieszam ze szpinakiem i dodaję ser. Mieszam aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos. Zapiekam w piekarniku około 30 minut.
odrobina oleju do smażenia
Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję mięso mielone. kiedy się podsmaży dodaję pomidory z puszki. Smażę aż nadmiar soku odparuje. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
W międzyczasie myję szpinak i podsmażam go na maśle, dodaję przeciśnięty czosnek. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka . Beszamel mieszam ze szpinakiem i dodaję ser. Mieszam aż się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos. Zapiekam w piekarniku około 30 minut.
Przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńależ narobiłaś mi smaku na lasagne :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam jeszcze wersję z suszonymi pomidorami , znajdziesz ją tutaj http://wybornesmaki.blogspot.com/2015/02/lazania-z-suszonymi-pomidorami.html
UsuńLazanie to ulubione danie mojego Juniora :-)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy od czasu do czasu :) Bo jednak sporo ma kalorii :)
Usuń