środa, 13 maja 2015

Risotto z piekarnika z kurczakiem

Każdy , kto przygotowywał kiedyś risotto wie, że trzeba go często mieszać i systematycznie dolewać porcje płynu. Ja czasem wybieram inna opcję. Przygotowuję aromatyczną zalewę i zalewam nią suchy ryż, wstawiam do piekarnika i po około 40 minutach jest gotowy. Tym razem dodałam na wierzch pierś z kurczaka, więc od razu miałam pełny obiad gotowy. Do risotto użyłam przyprawy od Rafex

Więcej informacji o mojej współpracy, ze sklepem  Rafex, znajdziecie tutaj


pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
3 szklanki wody
3 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
4 łyżki pikantnego keczupu
łyżka słodkiej papryki
szczypta soli
łyżka przyprawy do risotto Rafex
cebula

W rondelku rozpuszczam masło i dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilkę podsmażam i zalewam wodą. dodaję keczup , szczyptę soli i przyprawę do risotto oraz słodką paprykę. Zalewę gotuję. Cebulę kroję w kostkę i mieszam z ryżem. Przekładam do żaroodpornego naczynia (można je posmarować odrobiną oleju). Zalewam gorącą zalewą, nakrywam pokrywką  i wstawiam do piekarnika , nagrzanego do 180 st.

Mięso kroję w plastry i po jakiś 10 -15 minutach układam na ryżu (pod wpływem zalewy nabiorą smaku).

Po około 30 minutach danie jest gotowe (należy sprawdzić czy ryż jest miękki).

Smacznego


2 komentarze:

  1. Wersja risotto dla zapracowanych, wstawiasz do piekarnika i wyjmujesz gotowe danie 2w1:)

    OdpowiedzUsuń