Każdy , kto przygotowywał kiedyś risotto wie, że trzeba go często mieszać i systematycznie dolewać porcje płynu. Ja czasem wybieram inna opcję. Przygotowuję aromatyczną zalewę i zalewam nią suchy ryż, wstawiam do piekarnika i po około 40 minutach jest gotowy. Tym razem dodałam na wierzch pierś z kurczaka, więc od razu miałam pełny obiad gotowy. Do risotto użyłam przyprawy od Rafex
Więcej informacji o mojej współpracy, ze sklepem Rafex, znajdziecie tutaj
pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
3 szklanki wody
3 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
4 łyżki pikantnego keczupu
łyżka słodkiej papryki
szczypta soli
łyżka przyprawy do risotto Rafex
cebula
W rondelku rozpuszczam masło i dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilkę podsmażam i zalewam wodą. dodaję keczup , szczyptę soli i przyprawę do risotto oraz słodką paprykę. Zalewę gotuję. Cebulę kroję w kostkę i mieszam z ryżem. Przekładam do żaroodpornego naczynia (można je posmarować odrobiną oleju). Zalewam gorącą zalewą, nakrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika , nagrzanego do 180 st.
Mięso kroję w plastry i po jakiś 10 -15 minutach układam na ryżu (pod wpływem zalewy nabiorą smaku).
Po około 30 minutach danie jest gotowe (należy sprawdzić czy ryż jest miękki).
Smacznego
Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńWersja risotto dla zapracowanych, wstawiasz do piekarnika i wyjmujesz gotowe danie 2w1:)
OdpowiedzUsuń