niedziela, 7 czerwca 2015

Gulaszowa zupa z płatkami czosnku

Kiedy od Skworcu płatki czosnku dostaliśmy
bardzo się ucieszyliśmy.
Bo mają bardzo intensywny smak
Do zupy będą  więc w sam raz.
Oprócz tego szczyptę przyprawy meksykańskiej do niej dodaliśmy
Smak zupki nią zaostrzyliśmy
Do mięsa czy spaghetti płatki czosnku także się doskonale nadają
Aromat a także smak potraw pogłębiają i poprawiają.
Taki mały dodatek a ogromna zmiana
Nie wierzysz?  Przekonaj się sama :)

Serdecznie polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu internetowego SKWORCU

Oferta sklepu jest bardzo szeroka a ceny konkurencyjne !!!  

Więcej informacji o sklepie Skworcu , znajdziecie tutaj




ok. 2,5 l wody
50 dag chudego mięsa (schab, szynka)
2 marchewki
2 duże, dojrzałe pomidory
cebula
2 liście laurowe
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka ziół prowansalskich
łyżka słodkiej papryki
sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
olej rzepakowy
czubata łyżka mąki i odrobina śmietany do zagęszczenia zupy
drobny makaron, np. kółeczka


Wodę wlewam do garnka, dodaję liście laurowe i gotuję. W tym czasie mięso kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na odrobinie oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem podsmażam i przekładam do garnka. Gotuję około 30 minut. 

Pomidory sparzam wrzątkiem i zdejmuję skórkę. Kroję w kosteczkę i dodaję do zupy. Chwilę gotuję. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, płatki czosnku i doprawiam zupę do smaku ziołami i przyprawami. Zamiast ziół prowansalskich można użyć przyprawy do pizzy i dań kuchni włoskiej. 

Mąkę mieszam z zimną wodą i dodaję śmietanę (może być 18 % , zupa dobrze też smakuje z odrobiną słodkiej śmietanki), dolewam do zupy i mieszam. 

Podaję z drobnym makaronem. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz