sobota, 6 czerwca 2015

Kokosowy deser z truskawkami

Dzięki temu przepisowi wygrałam w zeszłym roku, wstęp na warsztaty kulinarne. Połączenie owoców, kokosu i jogurtu okazało się strzałem w dziesiątkę. Doskonale ochłodzi w upalny dzień. Serdecznie polecam. 


125 ml mleka
4 łyżki wiórek kokosowych
150 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki śmietany 30 %
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka pudru
szklanka miękkich owoców (u mnie truskawki i wiśnie, mogą być mrożone)


Mleko wlewam do rondelka, dodaję wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Gotuję i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno.

Do ostudzonych wiórek dodaję mały kubeczek jogurtu naturalnego i ubitą śmietanę. Owoce miksuję blenderem i dodaję do masy.

Dokładnie mieszam i przelewam do miseczek. Dekoruję świeżymi truskawkami. Smacznego :-)

6 komentarzy: