wtorek, 30 czerwca 2015

Siekane kotleciki z kaszą jaglaną i mozzarellą

Kiedy dziś z pracy wracałam
O siekanych kotlecikach sobie przypomniałam
Są bardzo smaczne i soczyste
To doskonały pomysł na obiad oczywiście.
A ponieważ trochę ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu miałam
Do kotlecików jej dodałam
Do tego jeszcze ser mozzarella wkroiłam
I warzyw dołożyłam
Na koniec szczyptę ulubionych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu dodałam
I już domowników na obiad wołałam :)

Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:) 




mały filet z kurczaka
2 jajka
łyżka majonezu
po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu
pół papryki ( u mnie zielona)
mała cebulka
po szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu
10 mini kulek mozzarelli ( u mnie z bazylią)
olej do smażenia

Filet kroję w kostkę. Paprykę i cebulę również kroję w kosteczkę . Mozzarellę kroję w ćwiartki. Do miski wbijam jajka i roztrzepuję je z majonezem. Dodaję mięso i pokrojone warzywa oraz ser. Na koniec dodaję kaszę jaglaną i po łyżce obu mąk.

Doprawiam szczyptą soli i pierzu oraz dodaję łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką.

Masę mieszam (powinna być gęsta). 

Na patelni rozgrzewam olej i dużą łyżką kładę porcje ciasta (robię takie placuszki). Smażę na średnim ogniu z obu stron, aż kotleciki będą rumiane.

Osuszam na papierowym ręczniku i podaję z surówką. 

Smacznego.


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kotleciki doskonale smakują także z dodatkiem pieczarek :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na pyszne kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała odmiana dla zwykłych kotletów,a z kaszą jaglaną smakują wyśmienicie :)

      Usuń
  3. Kotleciki bardzo apetyczne.Lubię takie kombinacje z kaszą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, że przepis przypadł ddo gustu tylu osobom :)

      Usuń