wtorek, 30 czerwca 2015

Bruschetta z oliwą z oliwek i mozzarellą

Bruschetta to rodzaj grzanki. Jest bardzo popularna we Włoszech.  Z kilku prostych składników można wyczarować bardzo smaczną i szybką przekąskę. Chętnie podzielę się z Wami moją wariacją bruschetty. To jak  znajdą się chętni, na taką grzaneczkę? 



bagietka (wybieram tę grubszą i mniej wypieczoną)
kilka łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
mięsisty pomidor
szczypta soli i pieprzu
kilka małych kulek mozzarelli bazyliowej

Bagietkę kroję w kromki. Pomidora nacinam na krzyż i polewam wrzątkiem. Zostawiam na chwilę i zdejmuję skórkę. Kroję w kosteczkę. 

Mozzarellę kroję w ćwiartki i mieszam z pokrojonymi pomidorami. 

Oliwę wlewam do miseczki i dodaję przeciśnięte ząbki czosnku. W takiej mieszance maczam kromki bagietki i na wierzchu układam porcję pomidorów i sera. 

Oprószam szczypta soli i pieprzu. Wstawiam do nagrzanego do 200 st piekarnika i piekę ok. 10 minut aż grzanki staną się chrupiące a ser się rozpuści.

Smacznego :)

2 komentarze: