Bruschetta to rodzaj grzanki. Jest bardzo popularna we Włoszech. Z kilku prostych składników można wyczarować bardzo smaczną i szybką przekąskę. Chętnie podzielę się z Wami moją wariacją bruschetty. To jak znajdą się chętni, na taką grzaneczkę?
bagietka (wybieram tę grubszą i mniej wypieczoną)
kilka łyżek oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
mięsisty pomidor
szczypta soli i pieprzu
kilka małych kulek mozzarelli bazyliowej
Bagietkę kroję w kromki. Pomidora nacinam na krzyż i polewam wrzątkiem. Zostawiam na chwilę i zdejmuję skórkę. Kroję w kosteczkę.
Mozzarellę kroję w ćwiartki i mieszam z pokrojonymi pomidorami.
Oliwę wlewam do miseczki i dodaję przeciśnięte ząbki czosnku. W takiej mieszance maczam kromki bagietki i na wierzchu układam porcję pomidorów i sera.
Oprószam szczypta soli i pieprzu. Wstawiam do nagrzanego do 200 st piekarnika i piekę ok. 10 minut aż grzanki staną się chrupiące a ser się rozpuści.
Smacznego :)
SUPER!!!!
OdpowiedzUsuńProste ale smaczne :)
Usuń