Przepis podstawowy na mufinny znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki i postanowiłam z niego skorzystać. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, mokre składniki miesza sie z suchymi i gotowe. Ja tym razem robiłam wersję jagodową (chociaż malinową też wypróbowałam i są pyszne). Serdecznie polecam i zapraszam na babeczki w kropeczki :)
suche składniki:
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
kilka kropli aromatu cytrynowego
1/2 szk oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 jaja
oraz szklanka drobnych owoców (np. jagody, porzeczki, maliny, borówka)
W dwóch osobnych miseczkach mieszam mokre i suche składniki. Mokre składniki dolewam do suchych i mieszam łyżką aż się połączą. Na koniec dodaję szklankę oczyszczonych i umytych jagód. Ponownie mieszam.
Papilotki do muffinek napełniam do 2/3 ich wysokości i piekę w piekarniku , w temp. 180 st. około 20-25 minut.
Po ostygnięciu posypuję pudrem.
Bardzo fajne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
Usuń