środa, 29 lipca 2015

Jagodowe babeczki w kropeczki

Przepis podstawowy na mufinny znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki i postanowiłam z niego skorzystać. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, mokre składniki miesza sie z suchymi i gotowe. Ja tym razem robiłam wersję jagodową (chociaż malinową też wypróbowałam i są pyszne). Serdecznie polecam i zapraszam na babeczki w kropeczki :)



suche składniki:
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

mokre składniki:
kilka kropli aromatu cytrynowego
1/2 szk oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
2 jaja

oraz szklanka drobnych owoców (np. jagody, porzeczki, maliny, borówka)


W dwóch osobnych miseczkach mieszam mokre i suche składniki. Mokre składniki dolewam do suchych i mieszam łyżką aż się połączą. Na koniec dodaję szklankę oczyszczonych i umytych jagód. Ponownie mieszam. 

Papilotki do muffinek napełniam do 2/3 ich wysokości i piekę w piekarniku , w temp. 180 st. około 20-25 minut. 

Po ostygnięciu posypuję pudrem. 

2 komentarze: