Bardzo lubię krokiety, dlatego często wymyślam różne farsze. Ich zaletą jest to,że można je przygotować dzień wcześniej i dopiero drugiego dnia , panierować i smażyć. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.
Do doprawienia użyłam zielonego i czerwonego pieprzu w ziarenkach, firmy Rafex. Już Wam niejednokrotnie wspominałam,że na stronie Rafex, możecie kupić bardzo aromatyczne przyprawy. Nie znajdziecie ich w żadnym stacjonarnym sklepie! Są rewelacyjne i nawet najprostszemu daniu, potrafią nadać głębię aromatu i zapachu.
Serdecznie zachęcam do zakupów w sklepie internetowym Rafex. Sami się przekonajcie jaki mają szeroki asortyment i atrakcyjne ceny !!!
Bardzo smakowite krokiety, które serdecznie Wam polecam :)
Ciasto naleśnikowe;
300 ml mleka
jajko
5 czubatych łyżek mąki
szczypta soli
łyżeczka oleju
olej do smażenia
Farsz;
2 cebule
7 suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli do smaku
3 plasterki sera gouda
Zielony i czerwony pieprz Rafex do smaku
Panierka;
bułka tarta i jajko
Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na 15 minut.
Cebulę drobno kroję (używam do tego elektrycznego rozdrabniacza, dzięki któremu w mig mam posiekaną cebulę ). Pomidory wyjmuję z oleju i kroję w kostkę. Na patelnię wylewam 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów i na nim szklę cebulę. Dodaję pokrojone pomidory i jeszcze chwile razem podsmażam. Doprawiam do smaku solą i kolorowym mielonym pieprzem . Na koniec dodaję kawałki sera i mieszam aż się rozpuści.
Na patelni smażę naleśniki i na każdy nakłądam porcję farszu. Zawijam w krokiety. Panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor.
Smacznego :)
Przepyszne krokiety!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krokiety. Oj dawno ich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam i dziękuję za odwiedzinki :)
OdpowiedzUsuń