sobota, 4 lipca 2015

Spaghetti z bobem i suszonymi pomidorami

Bób to bardzo cenne i zdrowe warzywo. Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Dlatego korzystam z sezonu i często kupuję bób. A w domu przyrządzam  z niego różne smakowitości. Podobnie jak szpinak, doskonale smakuje z czosnkiem, suszonymi pomidorami i  cebulą. Bób można jeść także na surowo, lub upiec w piekarniku. Jeśli macie duża zamrażarkę, to polecam kupić kilka paczek bobu i zamrozić. Na zimę będą jak znalazł. Doskonale sprawdzą się w sałatkach, pastach czy takim oto spaghetti. 



50 dag bobu
2-3 ząbki czosnku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
młoda cebula
sól himalajska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
starty ser lub kawałeczek sera w kawałku
makaron spaghetti

Bób myję i wrzucam na wrzącą, lekko osoloną wodę. Dodaję także obrany ząbek czosnku, który nada fajnego smaku. Bób gotuję około 5-7 minut, do miękkości. Odcedzam i kiedy lekko przestygnie wyjmuję z łupinek.

Cebulę drobno siekam i szklę na kilku łyżkach oleju z pomidorów. Pomidorki natomiast kroję w kosteczkę i również dodaję do cebuli. Czosnek przeciskam przez praskę i razem z bobem dodaję na patelnię. 

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Na koniec mieszam z ugotowanym makaronem spaghetti i posypuję startym serem ( u mnie dziś paseczki żółtego sera).

Podaję od razu.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, musi wspaniale smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowało, chociaż synek nie chciał spróbować. "Bo on tego bóbu jeść nie będzie " :)

      Usuń
  2. Cała paczka makaronu czy pół? :)

    OdpowiedzUsuń