Bób to bardzo cenne i zdrowe warzywo. Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Dlatego korzystam z sezonu i często kupuję bób. A w domu przyrządzam z niego różne smakowitości. Podobnie jak szpinak, doskonale smakuje z czosnkiem, suszonymi pomidorami i cebulą. Bób można jeść także na surowo, lub upiec w piekarniku. Jeśli macie duża zamrażarkę, to polecam kupić kilka paczek bobu i zamrozić. Na zimę będą jak znalazł. Doskonale sprawdzą się w sałatkach, pastach czy takim oto spaghetti.
50 dag bobu
2-3 ząbki czosnku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
młoda cebula
sól himalajska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
starty ser lub kawałeczek sera w kawałku
makaron spaghetti
Bób myję i wrzucam na wrzącą, lekko osoloną wodę. Dodaję także obrany ząbek czosnku, który nada fajnego smaku. Bób gotuję około 5-7 minut, do miękkości. Odcedzam i kiedy lekko przestygnie wyjmuję z łupinek.
Cebulę drobno siekam i szklę na kilku łyżkach oleju z pomidorów. Pomidorki natomiast kroję w kosteczkę i również dodaję do cebuli. Czosnek przeciskam przez praskę i razem z bobem dodaję na patelnię.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na koniec mieszam z ugotowanym makaronem spaghetti i posypuję startym serem ( u mnie dziś paseczki żółtego sera).
Podaję od razu.
Smacznego :)
Ciekawe połączenie, musi wspaniale smakować.
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało, chociaż synek nie chciał spróbować. "Bo on tego bóbu jeść nie będzie " :)
UsuńCała paczka makaronu czy pół? :)
OdpowiedzUsuńPół wystarczy:)
Usuń