czwartek, 13 sierpnia 2015

Ryż z prażonym jabłkiem i cukrem trzcinowym

Witajcie kochani po dłuższej przerwie. Nie myślcie sobie, że leniuchuję i nie chce mi się zaglądać na bloga. O nie :) Mam sporo pracy a przy tych upałach wymiękam. Pewnie większość z Was tak ma, że nie ma na nic ochoty,  kiedy za oknem 35st. Ale coś by sie przydało zjeść. W miarę lekkiego i pożywnego, by nie obciążać za nadto żołądka. Serdecznie polecam pyszny ryż  z jabłkami. W sam raz na deser czy słodki obiadek. 



3 jabłka
łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu

2 torebki ryżu
kilka łyżek słodkiej śmietanki

łyżeczka masła do wysmarowania kokilek

Jabłka obieram i kroję w drobne kawałki. Do rondelka wlewam kilka łyżek wody i duszę jabłka do miekkości. Często mieszam. Pod koniec dodaję cynamon i cukier (moje jabłka były słodkie, więc dodałam tylko łyżkę cukru trzcinowego).

Ryż gotuję około 10 minut w lekko osolonej wodzie ( ryż można ugotować na mleku, dzięki czemu będzie bardziej delikatny). Przesypuję ryż  do miseczki i mieszam z kilkoma łyżkami śmietany. 

Trzy kokilki o średnicy 11cm smaruję masłem wykładam na spód połowę ryżu, na to uprażone jabłka i przykrywam resztą ryżu. Posypuję cukrem trzcinowym i zapiekam w piekarniku, około 15 minut w 180 st.

Podaję udekorowane listkiem mięty. 

Smacznego.


4 komentarze:

  1. W te upały złapałam smaka na lżejsze, bezmięsne dania i przekąski. Serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń