piątek, 14 sierpnia 2015

Kładzione kluseczki z prażoną cebulką

Prażoną cebulkę Skworcu zazwyczaj do domowych fast foodów wykorzystujemy,
Lecz tym razem do kluseczków kładzionych jej użyjemy,
Dzięki temu okraski już do nich nie potrzebujemy,
Tylko oliwą z oliwek je potraktujemy,
Wspaniałe kluseczki, doskonałe na szybki obiadek,
Zajadać się nimi będzie także niejadek :) 

Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:) 



400g jogurtu naturalnego, najlepszy będzie grecki
jajko
7-10 łyżek mąki pszennej (tyle my masa była bardzo gęsta)
szczypta soli
3 łyżkiprażonej cebulki
oliwa z oliwek

Jogurt miksuję z jajkiem i stopniowo dodaję mąkę. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaję sporą szczyptę soli i prażoną cebulkę . Masę dokłądnie mieszam.  

W garnku gotuję wodę, lekko ją solę. Kiedy woda zacznie wrzeć, za pomocą łyżki nabieram małe porcje ciasta i wkładam do wody. Za każdym razem moczę łyżkę we wrzątku, dzięki czemu kluseczki łatwo się odrywają z łyżki.

 Gotuję około 1-2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podaję skropione oliwą z oliwek. Kluseczki można odgrzewać na patelni, smakują jeszcze lepiej :)

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszne kluseczki. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne kluseczki, moja córcia uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie polecam. Kilka postów niżej można znaleźć wersję z suszonymi pomidorami. Ja często podaję je na piątkowy obiad. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń