piątek, 28 sierpnia 2015

Tarta jabłkowa z węgierkami

Uwielbiam tę porę roku. Wszędzie jest pełno owoców i warzyw, pysznią się na straganach, rozsiewając wokół niesamowite zapachy. Raj dla kucharza. Można przebierać w smakach i zapachach. Kiedy pojawiają się węgierki obowiązkowo robię ciasto na maślance i tartę, potem resztę węgierek zamykam w słoikach i zimą wykorzystuję do deserów i naleśników. W tym roku z uwagi na długotrwałą suszę, niestety ceny warzyw i owoców są wyższe niż w latach ubiegłych. Kilogram pietruszki kosztuje u mnie 9 zł . Masakra :( Chyba pora się się wybrać do dziadków na wieś, by uzupełnić zapasy, w ekologiczne jaja i zdrowe warzywa , bez chemii itp. Póki co częstujcie się pyszną tartą. Przepis godny polecenia, koniecznie spróbujcie :) 








Składniki na spód tarty;
2 szklanki mąki tortowej
12,5 dag dobrej jakości  margaryny

2 jajka

łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru



4-5 dużych jabłek

kilka dużych węgierek

2 łyżki cukru
cynamon
ewentualnie galaretka lub kisiel



masło i bułka do formy

Składniki na tartę zagniatam, zawijam w folię i odkładam do lodówki. 

W tym czasie przygotowuję owoce: jabłka obieram i kroję w cienkie plasterki. Razem z cukrem i cynamonem przesmażam w rondelku (można pod koniec dodać kisiel lub galaretkę ). Śliwki myję i kroję w ćwiartki. 

Formę na tartę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy , nakłuwam widelcem. Na takie surowe ciasto nakładam jabłka , na nich układam śliwki. piekę ok 45-50 minut w 180 st .

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. A jaki jest rozmiar formy do tart ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja siostra robi jabłecznik z dodatkiem śliwek, stąd wiem, że połączenie tych owoców jest pyszne :) Pozdrawiam Wiolu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak,śliwki i jabłka fajnie się komponują w cieście. Moja forma ma 28 cm średnicy. Serdecznie was pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i też Cię pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń