czwartek, 3 września 2015

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Ten przepis mam od bardzo dawna. Jak dobrze pamiętam to pojawił się , w jakiś pierwszych wydaniach gazetki Przyślij Przepis. Wielokrotnie piekłam to ciasto i jest pyszne. Latem zamiast śliwek dodaję truskawki lub rabarbar. Bardzo proste i smaczne ciacho. W oryginalnym przepisie jest maślanka, kiedy jej nie mam pod ręką dodaję mleko. I zawsze dodaję mniejszą ilość cukru, niż jest w przepisie. Po 5 minutach ciasto ląduje w piekarniku. A po mieszkaniu unosi się cudowny zapach. Do tego obowiązkowo kubek mleka . To jak skusicie się na ciasto śliwkowe  z cynamonową kruszonką ? 






Tortownica 28cm;

Składniki;

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka/maślanki (myślę ,że jogurt pitny też może być)
2,5 szklanki mąki
płaska łyżka proszku do pieczenia

ok. 10 dużych, dorodnych i dojrzałych śliwek węgierek

Kruszonka:
3 łyżki oleju
po 5 łyżek cukru i mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

Oraz cukier puder do posypania ciasta

Jajka miksuję z cukrem aż zbieleją. Następnie dolewam mleko, olej i porcjami dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Miksuję.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Umyte śliwki  przecinam na pół i układam na cieście skórką do dołu. Tak by nie puszczały soku na ciasto.

Składniki kruszonki mieszam (jeśli jest zbyt lepka dodaję więcej mąki). Ciasto posypuję kruszonką.

Piekę ok. 45 minut w 180 st. (Do suchego patyczka)

Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)




1 komentarz: