wtorek, 1 września 2015

Gulasz z kurczakiem i cukinią

Stare przysłowie mówi,że u dobrej gospodyni nic się w kuchni nie marnuje. W taki sposób powstał nasz wczorajszy obiadek. Miałam kawałek pieczonego kurczaka i duszoną marchewkę, dodałam trochę warzyw i przypraw. Zamieszałam i podałam pyszny gulasz z kaszą gryczaną. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. A Wam jak się podoba taka obiadowa wersja ?



kawałek pieczonego kurczaka (np pierś lub udko)
5 czubatych łyżek duszonej marchewki (przepis  tutaj)
pół czerwonej papryki
cebula
ząbek czosnku
pół małej cukinii
kilka liści świeżej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mąki pszennej i śmietany 18%
3 łyżki oleju rzepakowego

1 woreczek kaszy gryczanej
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli


oraz
ok. 1/2 l bulionu warzywnego lub po prostu wody do podlewania gulaszu

Cebulę kroję w pół plasterki i szklę na odrobinie oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Podlewam wodą. Duszę pod przykryciem kilka minut. Następnie dodaję duszoną marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinię. Duszę aż cukinia stanie się szklista,  razie potrzeby podlewajam wodą. Na koniec dodaję pokrojone mięso z kurczaka. Płyn cały czas powinien pokrywać zawartość patelni :) 

Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku słodką papryką, solą i pieprzem oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku. Gulasz zagęszczam odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą i łyżeczką śmietany.

Oprószam zieleniną.

Podaję z ugotowaną kaszą gryczaną wymieszaną z oliwą z oliwek i solą.

Smacznego :)


4 komentarze: