sobota, 16 stycznia 2016

Soczyste kotlety greckie

Lubicie rybę po grecku? Jeśli tak, to przypadną Wam do gustu  te kotleciki. Farsz do kotletów, jest taki sam jak do ryby po grecku. Stąd nazwa :) Do farszu dodałam marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę. Poddusiłam i doprawiłam. Z takim farszem kotleciki są bardzo soczyste.  Do panierki dodałam otręby orkiszowe. To jak skusicie się na takiego wypasionego kotleta? W sam raz na jutrzejszy obiad...



3 pojedyńcze filety z kurczaka
2 marchewki
pietruszka
cebula
kawałek selera
łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
pieprz i sól do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Panierka:
2 jajka
bułka tarta i otręby orkiszowe wymieszane w proporcji 1:1
olej do smażenia

Mięso rozcinam wzdłuż na cienkie płaty.  Z jednej piersi wychodzi mi 3-4 sztuki. lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa .

Warzywa obieram. Cebulę kroje w drobną kosteczkę. Resztę jarzyn ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju i szklę cebulę. Dodaję starte warzywa. Mieszam. Podlewam szklanką wody (można ją zastąpić bulionem) i duszę pod przykryciem do miękkości. Coraz mieszam. Kiedy warzywa zmiękną dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku. Farsz studzę. 

Na połowę kotleta nakładam porcję farszu i przykrywam drugą połową mięsa. Lekko dociskam. 

Panieruję je w roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z otrębami. Smażę na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, aż kotlety nabiorą złotego koloru.

Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 st, na około 20 minut.

Podaję z ziemniakami i surówką.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Konkretnie napakowane ;) pysznie wyglądają.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak mnie jakoś natchnęło w ostatniej chwili :)

      Usuń
  3. bardzo smakowicie wyglądaja Toje kotleciki! :-)

    OdpowiedzUsuń