Lubicie rybę po grecku? Jeśli tak, to przypadną Wam do gustu te kotleciki. Farsz do kotletów, jest taki sam jak do ryby po grecku. Stąd nazwa :) Do farszu dodałam marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę. Poddusiłam i doprawiłam. Z takim farszem kotleciki są bardzo soczyste. Do panierki dodałam otręby orkiszowe. To jak skusicie się na takiego wypasionego kotleta? W sam raz na jutrzejszy obiad...
3 pojedyńcze filety z kurczaka
2 marchewki
pietruszka
cebula
kawałek selera
łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
pieprz i sól do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Panierka:
2 jajka
bułka tarta i otręby orkiszowe wymieszane w proporcji 1:1
olej do smażenia
Mięso rozcinam wzdłuż na cienkie płaty. Z jednej piersi wychodzi mi 3-4 sztuki. lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa .
Warzywa obieram. Cebulę kroje w drobną kosteczkę. Resztę jarzyn ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju i szklę cebulę. Dodaję starte warzywa. Mieszam. Podlewam szklanką wody (można ją zastąpić bulionem) i duszę pod przykryciem do miękkości. Coraz mieszam. Kiedy warzywa zmiękną dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku. Farsz studzę.
Na połowę kotleta nakładam porcję farszu i przykrywam drugą połową mięsa. Lekko dociskam.
Panieruję je w roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z otrębami. Smażę na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, aż kotlety nabiorą złotego koloru.
Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 st, na około 20 minut.
Podaję z ziemniakami i surówką.
Smacznego :)
Konkretnie napakowane ;) pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To fakt, farszu nie żałowałam :)
Usuńbardzo smakowicie wyglądaja Toje kotleciki! :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńTak mnie jakoś natchnęło w ostatniej chwili :)
OdpowiedzUsuń