Już czuję zapach jutrzejszych pączków. Chodzą za mną od jakiś dwóch tygodni. Sporadycznie kupuję słodkości w sklepach, stawiam na domowe wypieki. Jutro u nas zagoszczą na pewno pączusie. Małe, pomarańczowe, delikatne w smaku....do ich przygotowania potrzebna będzie dynia. Skuście się i wypróbujcie.
Na czym polega ich magia? Znikają w oka mgnieniu :)
Gwarantuję ,że są rewelacyjne!!!
Na czym polega ich magia? Znikają w oka mgnieniu :)
Gwarantuję ,że są rewelacyjne!!!
Składniki:
60ml ciepłego mleka
1 i 1/3 szklanki mleka
1 dag drożdży
1.5szklanki mąki
1.5szklanki mąki
żółtko
2 łyżki drobnego cukru
25 g masła
1/3 szklanki puree z dyni hokkaido ( upieczona i zmiksowana dynia )
cukier puder
olej do smażenia
Drożdże rozkruszam, zalewam ciepłym mlekiem ,dodaję po łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie.Masło roztapiam i studzę. Żółtko ucieram mikserem z pozostałym cukrem. Dodaję ostudzone masło i purre z dyni. Dodaję wyrośnięty rozczyn oraz przesianą mąkę. Mieszam aż składniki się połączą.
Następnie przekładam je na stolnicę i dokładnie wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowuję na około 2-3cm i kieliszkiem wycinam kółeczka. Przekładam na stolnice podsypaną mąką.
Pączusie dyniowe smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączusie posypuję pudrem.
Następnie przekładam je na stolnicę i dokładnie wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowuję na około 2-3cm i kieliszkiem wycinam kółeczka. Przekładam na stolnice podsypaną mąką.
Pączusie dyniowe smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączusie posypuję pudrem.
Smacznego :)
Z dynią muszą smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDyna nadaje im przede wszystkim pięknego kolorku.
UsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńchętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Usuń