niedziela, 31 stycznia 2016

Dyniowe oponki

Za kilka dni będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Na naszych stołach zagoszczą pączki, faworki i inne smakołyki. Zgodnie  z tradycją tego dnia trzeba skosztować tych smakowitości. 

Ja  w tym roku na pewno znowu przygotuję dyniowe oponki.  Są pyszne . Mają piękny kolor, który zawdzięczają przecierowi z dyni hokkaido. 

Delikatne i puszyste. Zapraszam na dyniową ucztę :)


2 szklanki mąki pszennej
2dag świeżych drożdży
50g masła roślinnego
3 łyżki puree z dyni hokkaido
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru

oraz:
olej do smażenia
puder


 Drożdże kruszę, dodaję po łyżeczce cukru i mąki i zalewam letnim mlekiem. Masło rozpuszczam i studzę. Do miski wkładam żółtka, dodaję cukier, masło i mus dyniowy. Miksuję. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn i mąkę. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. 

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie uderzam je kilka razy, by je odpowietrzyć i rozwałkowuję na gruby placek. Szklanką wycinam kółka, a kieliszkiem robię mniejsze otwory. 

Oponki smażę na mocno rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuję pudrem.
  • Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. Dyni u mnie całe mnóstwo, więc może skuszę się na Tw oponki! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście też mam jeszcze zapas dyni w piwnicy :)

      Usuń
  2. Wspaniale wyglądają. Czasami warto nie liczyć kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tłusty czwartek można sobie odpuścić liczenie kalorii.

      Usuń
  3. Z dodatkiem dyni można zrobić chyba wszystko ;) A pączki na pewno smakowały ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, dynia jest wdzięcznym tematem do kulinarnych podbojów :)

      Usuń