środa, 2 marca 2016

Pierożki z twarożkiem, dynią i cukrem trzcinowym

Macie jeszcze mus z dyni w zapasie? Albo zachomikowaną dynię w piwnicy. Koniecznie jej użyjcie i przygotujcie pyszne pierożki z farszem twarożkowo-dyniowym. Doskonale smakują polane śmietanką, polane masełkiem , czy tak jak u mnie z  cukrem trzcinowym. Przepis jest prosty. A do przygotowania ciasta na pierogi wykorzystałam mąkę luksusową Młynomag. Ciasto dzięki tej mące jest niezwykle pulchne i mięciutkie. To najlepsza mąką na pierogi, jakiej używałam do tej pory. Szukajcie dyni w piwnicy i mąki w sklepie i do dzieła :) Trzeba sobie jakoś umilić tę pluchę za oknem :)



Składniki na pierogi;
3 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag
szczypta soli
duża łyżka miękkiego masła roślinnego
ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Nadzienie;
25 dag twarogu w kostce
3 łyżki musu z dyni (upieczona i zmiksowana dynia)
cukier trzcinowy do smaku
3 łyżki kaszy mannej

Składniki na pierogi zagniatam aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodaję odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę gorącej wody. Ciasto zawijam w torebkę foliowa i odkładam na bok na 10 minut , by odpoczęło.

W tym czasie przygotowuję nadzienie. Twaróg, dynię , kaszę manną i cukier miksuję na gładką masę. Można użyć blendera.

Kiedy ciasto nam odpocznie rozwałkowuję je na stolnicy, podsypanej mąką. Szklanką wycinam kółeczka. Nakładam na środek po porcji farszu i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Pierożki przepłukuję wodą . Podaję posypane cukrem trzcinowym lub roztopionym masłem czy śmietanką. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz