wtorek, 17 maja 2016

Aksamitny mus czekoladowy z malinami i mascarpone

Chyba nie ma lepszego trio niż maliny, czekolada i mascarpone. Takie połączenie zawsze musi się udać. Mus czekoladowy w połączeniu z kwaśnymi malinami i delikatnym mascarpone to prawdziwa petarda smaków i kolorów.

Zdecydowanie poprawia nawet najgorszy humor :)

Do deseru użyłam Likieru Chocotella Dalkowski. Ten smak zdecydowanie najbardziej mi przypadł do gustu. Ma mocno czekoladowy smak i jest niezwykle aksamitny. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do lodów i kawy frappe. Delikatny a zarazem bardzo wysublimowany trunek, przypadnie do gustu zwłaszcza kobietom, bo to one zazwyczaj wolą lżejsze alkohole.

Wracając do deseru przygotowuje się go bardzo szybko. Jest prosty  wykonaniu więc każdy sobie bez trudu z nim poradzi. Nie można poprzestać  na jednej łyżeczce,  chce się sięgać po kolejną i kolejną...






Składniki na 2 porcje;

Mus czekoladowy:
50 ml schłodzonego Likieru Chocotella Dalkowski
125ml śmietany 30%
70g czekolady
16g śmietan fixu

Warstwa malinowa;
szklanka malin (u mnie jeszcze mrożone, ale mogą też być świeże)
łyżeczka cukru trzcinowego

Krem mascarpone:
125g mascarpone
ok. 50 ml śmietany 30%
łyżeczka cukru z prawdziwą laską wanilii

Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Lekko przestudzam. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję śmietan fixy. Następnie dodaję przestudzoną czekoladę i likier czekoladowy.  Miksuję. Masę przekładam na dno kieliszków i wstawiam do lodówki.

Maliny jeśli są mrożone, lekko rozmrażam. Jeśli są świeże lekko je tylko rozgniatam widelcem i mieszam z cukrem. Warstwę malinową wykładam na mus czekoladowy.

Mascarpone mieszam z cukrem waniliowym i  stopniowo dodaję śmietankę, tak by masa nie była zbyt gęsta . Przekładam na wierzch. Dekoruję maliną i miętą. Schładzam .

Smacznego :)



4 komentarze: