Jeśli macie jeszcze jakieś zapasy dyni, możecie je wykorzystać do tego przepisu. Sernik chyba każdy lubi, dlatego polecam Wam przepis.
A ja zmykam odpoczywać, bo jakoś dużo pracy mi się ostatnimi czasy nazbierało.
Miłego wieczoru :)
Składniki na 3 kokilki śr.10cm
szklanka musu z dyni hokkaido
25 dag twaragu
5 łyżek cukru trzcinowego
5 łyżek kaszy mannej
2 łyżki masła roślinnego
2 żółtka
Spód serniczków:
opakowanie herbatników szkolnych
łyżka miękkiego masła
Oraz;
masło i bułka tarta do wysypania formy
Herbatniki kruszę i mieszam z miekkim masłem. Foremki na kokilki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
Twaróg miksuję z dynią, dodaję cukier trzcinowy i żółtka oraz miękkie masło. Na koniec dodaję grysik. Masę mieszam. Do kokilek nakładam warstwę herbatników, lekko je dociskam łyżką. Na nie wylewam porcję dyniowo-serowej masy.
Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 35 minut.
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł na pyszny deserek :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję, wynalazłam jeszcze jedną dynię w piwnicy i dziś powędrowała do głownego dania.
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń