niedziela, 15 maja 2016

Kruche babeczki z kremem mascarpone i likierem waniliowym

Z wielką przyjemnością mogę Was dziś poczęstować bajecznymi babeczkami. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Zaletą babeczek jest to, że można wsiąść je do ręki, ozdobić tym czym podpowiada wyobraźnia. Zawsze smakują wybornie.

Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie dla dorosłych, ponieważ do kremu dodałam waniliowy likier Dalkowski. Podkreślił on smak masy z serka mascarpone. Idealnie się skomponował także ze słodką śmietanką.

Krem jest niezwykle lekki, puszysty i nie za słodki. Likier świetnie pasuje do tej masy. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis. 

Jeśli Wy chcielibyście także spróbować takich babeczek, odsyłam Was na stronę producenta, gdzie dowiecie się gdzie można kupić ten wspaniały likier DALKOWSKI . zakasujcie rękawy i do dzieła. To naprawdę nic trudnego :)

Miłej niedzieli :)







Składniki na babeczki około 30 sztuk;
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia 
2 jajka
łyżka śmietany gęstej 18%
125 g masła roślinnego

Składniki na krem;
300 ml śmietany 30%
3 śnieżki
375g serka mascarpone

Oraz;
kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu czy kajmaku
dowolne posypki i ozdoby

Składniki na babeczki zagniatam aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Rozwałkowuję ciasto  na stolicy i wycinam kwadraty, którymi wykładam foremki na babeczki, lekko dociskając po bokach. Nadmiar ciasta usuwam. W środku nakłuwam babeczki widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut  w180 st, aż babeczki nabiorą złotego koloru.

Likier i śmietankę wlewam do wysokiej miski. Stopniowo dodaję śnieżki w proszku i miksuję mikserem aż masa zgęstnieje. Następnie porcjami dodaję serek mascarpone, miksuję aż składniki dokładnie się połączą.

Na dno babeczek wykładam powidła (dżem/kajmak). Masę mascarpone przekładam do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskam porcję kremu na babeczki. Dekoruję posypkami. Schładzam w lodówce.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, tylko likier bym pominęła, bo nie lubię alkoholu w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zrobić bezalkoholową wersję. Ale likier jest bardzo delikatny i dałam go troszkę, dlatego jest lekko wyczuwalny w smaku.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jedne z najlepszych słodkości jakie ostatnio udało mi się zrobić :)

      Usuń