Przepyszny sernik na kruchym spodzie, nutką rumu .
Wykończony malinową warstwą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Nic dodać nic ująć.
Poprostu musicie wypróbować sami :)
Sernik doskonale nadaje się także na urodziny. A mamy co świętować bo Akademia Kulinarna Whirpoll obchodzi już 3 urodziny. Z tej okazji pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia:
"Życzę Wam by Wasze noże nigdy nie tępiły,
talerze nie biły.
Sprzęty Agd by niezawodnie na Waszą markę pracowały,
i nigdy przykrych niespodzianek nie sprawiały.
By drzwi do Waszej Akademii nigdy się nie zamykały ,
samych pasjonatów gotowania przyciągały.
Po Waszej kuchni niech zawsze unoszą się apetyczne aromaty,
a ja przynoszę Wam dziś skromne kwiaty.
Wielu sukcesów, pasji, pomysłów i jeszcze większej miłości do gotowania.
Wszystkiego naj...."
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/
Sernik doskonale nadaje się także na urodziny. A mamy co świętować bo Akademia Kulinarna Whirpoll obchodzi już 3 urodziny. Z tej okazji pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia:
"Życzę Wam by Wasze noże nigdy nie tępiły,
talerze nie biły.
Sprzęty Agd by niezawodnie na Waszą markę pracowały,
i nigdy przykrych niespodzianek nie sprawiały.
By drzwi do Waszej Akademii nigdy się nie zamykały ,
samych pasjonatów gotowania przyciągały.
Po Waszej kuchni niech zawsze unoszą się apetyczne aromaty,
a ja przynoszę Wam dziś skromne kwiaty.
Wielu sukcesów, pasji, pomysłów i jeszcze większej miłości do gotowania.
Wszystkiego naj...."
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki pudru
220g masła roślinnego
2 żółtka
łyżka śmietany 18%
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki pudru
220g masła roślinnego
2 żółtka
łyżka śmietany 18%
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
Masa serowa;
1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 jajka
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła
aromat rumowy
szczypta soli
ziarenka wydrążone z laski wanilii
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła
aromat rumowy
szczypta soli
ziarenka wydrążone z laski wanilii
Warstwa malinowa:
ok. 400ml domowej konfitury malinowej
2 galaretki malinowe
125 ml wody
Mąkę przesiewam z proszkiem do piecznia. Dodaję cukier, kakao i cynamon. Następnie dodaję żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki.
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku. Stopniowo dodaję porcję sera i wsypuję sypkie budynie oraz dodaję ziarenka wanilii. Dodaję kilka kropli aromatu. Masę mieszam. Pianę z 5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszam z serem, za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto kakaowe rozwałkowuję i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylewam masę serową. Piekę około 60 minut w 180 st. Studzę w uchylonym piekarniku.
Kiedy sernik całkowwicie ostygnie przygotowuję malinową warstwę. Galaretki rozpuszczam w 125 ml wody , kiedy przestygną mieszam z konfiturą. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wylewam ją na sernik i wstawiam do lodówki.
Smacznego :)
Uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń