sobota, 25 czerwca 2016

Waniliowy sernik z musem malinowym

Przepyszny sernik na kruchym spodzie, nutką rumu . 
Wykończony malinową warstwą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 
Nic dodać nic ująć. 
Poprostu musicie wypróbować sami :)

Sernik doskonale nadaje się także na urodziny. A mamy co świętować bo Akademia Kulinarna Whirpoll obchodzi już 3 urodziny. Z tej okazji pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia:

"Życzę Wam by Wasze noże nigdy nie tępiły,
talerze nie biły.
Sprzęty Agd by niezawodnie na Waszą markę pracowały,
i nigdy przykrych niespodzianek nie sprawiały.
By drzwi do Waszej Akademii nigdy się nie zamykały ,
 samych pasjonatów gotowania przyciągały.
Po Waszej kuchni niech zawsze unoszą się apetyczne aromaty,
a ja przynoszę Wam dziś skromne kwiaty.
Wielu sukcesów, pasji, pomysłów i jeszcze większej miłości do gotowania.
Wszystkiego naj...."

http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/

http://www.marcoghia.pl/







Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki pudru
220g masła roślinnego
2 żółtka
łyżka śmietany 18%
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao



Masa serowa;

1 kg sera trzykrotnie mielonego
3 jajka
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła
aromat rumowy
szczypta soli
ziarenka wydrążone z laski wanilii


Warstwa malinowa:
ok. 400ml domowej konfitury malinowej
2 galaretki malinowe
125 ml wody

Mąkę przesiewam z proszkiem do piecznia. Dodaję cukier, kakao i cynamon. Następnie dodaję żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki.

Masło ucieram z cukrem pudrem na puch.  Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku. Stopniowo dodaję porcję sera  i wsypuję sypkie budynie oraz dodaję ziarenka wanilii. Dodaję kilka kropli aromatu. Masę mieszam. Pianę z 5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszam z serem, za pomocą drewnianej łyżki. 

Ciasto kakaowe rozwałkowuję i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylewam masę serową. Piekę około 60 minut w 180 st. Studzę w uchylonym piekarniku.

Kiedy sernik całkowwicie ostygnie przygotowuję malinową warstwę. Galaretki rozpuszczam w 125 ml wody , kiedy przestygną mieszam z konfiturą. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wylewam ją na sernik i wstawiam do lodówki.

Smacznego :)

2 komentarze: