poniedziałek, 27 czerwca 2016

Jogurtowy placek z morelami

Wilgotne a mimo to puszyste. Niezbyt słodkie, jogurtowe ciasto z morelami. Zniknęło w mgnieniu oka. Kolejnym razem muszę przygotować podwójną porcję. Zasada przygotowania jest taka sama jak przy muffinkach. W dwóch miskach miesza się mokre i suche składniki. Placek będzie doskonale smakował z każdymi sezonowymi owocami.


8-10 moreli
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
jajko
1,5 szklanki mąki tortowej
360 g jogurtu naturalnego
łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Mąkę przesiewam razem  z sodą oczyszczoną. Dodaję cukier. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję olej i jogurt naturalny. Mieszam łyżką.

Dosypuję porcjami mąkę z cukrem. Masę ponownie mieszam aż składniki się połączą. Na koniec dodaję kilka kropli aromatu.

Krótką foremkę keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Morele przecinam na pół i wyjmuję pestki. Ukłądam skórką do dołu. Ciasto piekę 45 minut w 170 st. 

Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne i proste ciasto do wielokrotnego powtórzenia u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń