środa, 3 sierpnia 2016

Chleb pszenno orkiszowy z ziarnami

Nie ma to jak domowy chleb. Każdy kto jeszcze waha się przy samodzielnie upiec chleb, może zacząć od tego  tego przepisu. Chlebek na pewno wyjdzie smaczny a proces jego przygotowania jest niezwykle prosty. Do tego przepisu nie używa się zakwasu. Jeśli natomiast chodzi o dodatki i zioła można je samodzielnie zmieniać według własnego smaku. Chlebek piekę w żeliwnej brytfannie, dzięki temu ma ładny kształt bochenka. Zawsze najlepiej smakuje piętka, odkrojona jeszcze ciepła, posmarowana masłem i posypana odrobiną soli. Dla tego smaku warto go upiec. Zapraszam.



3 szklanki mąki luksusowej pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
opakowanie suchych drożdży
2 łyżki oleju
łyżka cukru trzcinowego
łyżka soli
1 i 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
5 łyżek mieszanki ziaren ( u mnie były to sezam, siemię lniane złote, słonecznik i pestki dyni)
łyżka suszonych pomidorów
łyżka suszonego lubczyku
łyżeczka ziół prowansalskich
białko do posmarowania chleba i płatki owsiane do posypania

Do miski wlewam wodę, dodaję cukier i drożdże suszone. Mieszam i odstawiam na chwilę aż zaczną pracować . Do miski wsypuję połowę mąki, sól , olej, ziarna, zioła oraz sól. Dodaję zaczyn. Ciasto zaczynam wyrabiać mikserem z końcówką hakami. W trakcie wyrabiania dosypuję pozostałą mąkę. Miksuję na wolnych obrotach około 5 minut. Jeśli macie dużo siły w rękach możecie wyrobić ciasto ręcznie.

Formę żeliwną smaruję masłem i wysypuję płatkami owsianymi lub otrębami. Przekładam ciasto. Wierzch wygładzam mokrą ręką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przed wstawieniem od piekarnika chleb delikatnie smaruję białkiem i posypuję płatkami owsianymi. Piekę w 180 st około 45 minut. Po upieczeniu wyjmuję z formy i studzę na kratce, w uchylonym piekarniku.

Smacznego . 

3 komentarze: