poniedziałek, 19 września 2016

Biała dama

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Teraz już się nie wykręcicie, że nie potraficie piec, to nie dla Was, bo wychodzą Wam same zakalce itd.  Kilka prostych składników i macie pyszne ciasto. Krem nie jest słodki, do tego biszkopty namoczone w kawie. Taka mini improwizacja tiramisu. Jeśli lubicie smak kawy, do kremu możecie również dodać kawę rozpuszczalną. A wierzch ciasta oprószyć kakao czy startą czekoladą. Serdecznie Wam polecam, a ja zjadam kolejny kawałek i szykuję się do pracy. To będzie dobry dzień !



Składniki:
800g biszkoptów savoiardi
2 szklanki naparu mocnej kawy rozpuszczalnej
400g serka waniliowego homogenizowanego
2 śnieżki
300 ml mleka
2 cytrynowe galaretki

Galaretki rozpuszczam w 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie mieszam aż żelatyna się rozpuści. Foremkę wykładam folią spożywczą. Połowę biszkoptów nasączam w naparze kawowym i układam w foremce. Do miski wlewam mleko i dodaję śnieżki w proszku. Miksuję około 3 minuty aż zgęstnieją. Dodaję serki waniliowe i przestudzoną galaretkę. Miksuję do połączenia składników. Połowę kremu wykładam na biszkopty.

Na krem wykładam druga porcję ciastek nasączonych kawą i kolejną porcję kremu. Wygładzam za pomocą specjalnej szpatułki, Schładzam.

Smacznego :)

7 komentarzy: