niedziela, 18 września 2016

Pieczone bataty

Kto z Was miał już okazję próbować słodkich ziemniaków? Czy Wam posmakowały? Mi bardzo. Są lekko słodkie, mają ciekawy zapach i pomarańczowy kolor . Można je wykorzystywać do wielu potraw. Jednak na początek proponuję byście zaczęli od przygotowania pieczonych batatów. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek. Aaa co jeszcze ważne, bataty są niskokaloryczne !


3 duże bataty
sól morska
kolorowy pieprz
oliwa do skropienia

Bataty obieram i za pomocą nożyka do frytek wycinam z nich karbowane plastry. Przekładam na blaszkę do pieczenia i skrapiam oliwą. Piekę w piekarniku około 25 minut w 200st. Po upieczeniu oprószam solą i pieprzem. 

4 komentarze:

  1. Jaki fajny kształt ! Muszę wypróbować. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń