piątek, 9 stycznia 2015

Brzoskwiniowe placuszki

Zamiast placków z jabłkami zrobiłam wersję z brzoskwiami. Placuszki najlepiej smakują ze szklanką mleka. Dodaję do niego twaróg , dlatego są wilgotne w środku. Posypane pudrem, znikają w mgnieniu oka z talerza :)




3 brzoskwinie
3 duże łyżki twarogu
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
łyżka cukru
jajko
olej
cukier puder do posypania

Obrane brzoskwinie ścieram na tarce ( na dużych oczkach) . Można je też drobno pokroić. Mleko, jajko i cukier miksuję. Dodaję twaróg i mąkę. Na koniec mieszam z brzoskwiniami. Masa powinna być dość gęsta. Na rozgrzanym oleju smażę placuszki. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki posypuję cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Świetne placuszki, bardzo takie lubię, a z brzoskwiniami jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, idealne na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak na śniadanko będa w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń