czwartek, 8 stycznia 2015

Chlebek ze szpinakiem

Lubicie domowe wypieki ? Ja bardzo. Aromat który roznosi się wtedy, po domu jest niesamowity. Chlebek jest lekki . Wzbogaciłam go nutą czosnku i ziół. Może się skusicie ? :) 




składniki :
1/2 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
jajko do smarowania

farsz;

300g rozdrobnionego szpinaku (używam mrożonego)
2 ząbki czosnku
5 łyżek tartego sera

łyżka masła
sól i pieprz do smaku
szczypta  ziół prowansalskich do posypania 


Drożdże kruszę i zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody. Do zaczynu dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.   Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn i resztę składników. Zagniatam ciasto aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą (około 5 minut). Szpinak odciskam z nadmiaru wody, przekładam do rondelka. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę razem przesmażam.  Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy ciasto podwoi objętość , przekładam je na stolnicę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Smaruję przestudzonym farszem (zostawiam na końcu około 3cm wolnego miejsca). Posypuję startym serem. Ciasto zwijam wg dłuższego boku w roladę . Przecinam  na pół (jeśli macie długa keksówkę , można upiec jeden długi chlebek). Smaruję go  roztrzepanym jajkiem i oprószam ziołami. Piekę   45 minut w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz