Lubicie domowe wypieki ? Ja bardzo. Aromat który roznosi się wtedy, po domu jest niesamowity. Chlebek jest lekki . Wzbogaciłam go nutą czosnku i ziół. Może się skusicie ? :)
składniki :
1/2 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
jajko do smarowania
farsz;
300g rozdrobnionego szpinaku (używam mrożonego)
2 ząbki czosnku
5 łyżek tartego sera
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich do posypania
Drożdże kruszę i zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody. Do zaczynu dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn i resztę składników. Zagniatam ciasto aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą (około 5 minut). Szpinak odciskam z nadmiaru wody, przekładam do rondelka. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę razem przesmażam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy ciasto podwoi objętość , przekładam je na stolnicę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Smaruję przestudzonym farszem (zostawiam na końcu około 3cm wolnego miejsca). Posypuję startym serem. Ciasto zwijam wg dłuższego boku w roladę . Przecinam na pół (jeśli macie długa keksówkę , można upiec jeden długi chlebek). Smaruję go roztrzepanym jajkiem i oprószam ziołami. Piekę 45 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz