Naleśniki przeważnie jemy na słodko. Ja natomiast lubię je w bardziej słonej wersji. Tutaj z pysznym pieczarkowo - serowym farszem. Do tego sos czosnkowy. Danie pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie :)
składniki na naleśniki:
300 ml mleka
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
jajko
szczypta soli
farsz:
1/2 kg pieczarek
cebula
3-4 serki topione trójkąciki
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka mąki
2 duże czubate łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
łyżka bułki tartej
olej
sos:
po 2 łyżki majonezu i śmietany 18%
ząbek czosnku
1/2 opakowania sosu koperkowo ziołowego
kilka różyczek ugotowanego brokuła
Składniki na naleśniki miksuję . Odstawiam na 15 minut i smażę naleśniki. Umyte pieczarki obgotowuję w wodzie (około 5 minut) studzę i następnie drobno siekam ( w elektrycznym rozdrabniaczu) . Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę szklę na oleju i dodaję pieczarki. Chwilę razem podsmażam i dodaję natkę. Na koniec dodaję mąkę i śmietanę. Dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Dodaję serki topione i mieszam aż się rozpuszczą. Tortownicę lub blachę wykładam papierem do pieczenia układam pierwszy naleśnik , smaruję farszem, przykrywam drugim. Powtarzam czynność do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ma stanowić naleśnik. Skrapiam go olejem i posypuję bułką tartą. Zapiekam w piekarniku około 25 minut. Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z majonezem, śmietaną i sosem . Torcik podaję udekorowany brokułami i polany sosem czosnkowo-ziołowym.
Bardzo fajne danie. Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńNiedługo pojawi się inna wersja przekładańca :)
OdpowiedzUsuń