środa, 7 stycznia 2015

Krówka

Jedno z moich ulubionych ciast. Warto przygotować je 2-3 dni wcześniej , by kruche placki odpowiednio zmiękły od masy. Co tu dużo gadać...pyszne. Zresztą sami zobaczcie :)




Kruche placki;
2 jajka
125 g margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej

Masa;
1/2 l mleka
puszka masy kajmakowej (380g)
250 g dobrej margaryny
1.5 opakowania budyniu waniliowego
2-3 łyżki pudru


Przygotowuję formę 24cmx26cm. Mąkę i sodę przesiewam do miski , dodaję posiekaną margarynę, jajka i resztę składników. Zagniatam szybko elastyczne i gładkie ciasto. Dzielę na 3 części. Każdą cienko rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 st. Placki mają być lekko złote. Po wyjęciu z  piekarnika układam je jeden na drugim (placki można upiec dwa dni wcześniej). Z mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam w nim budynie.  Resztę mleka gotuję w rondelku. Kiedy zacznie się gotować dolewam budyń i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Margarynę ucieram z pudrem na puch i dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dodaję czubatą łyżkę kajmaku. Dokładnie mieszam. Na pierwszy placek wykładam połowę masy i rozsmarowuję . Przykrywam drugim plackiem i wykładam pozostały kajmak. Przykrywam go ostatnim plackiem, na którym rozsmarowuję pozostałą część masy budyniowej. Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady.


8 komentarzy:

  1. Witaj, cieszę się, że jesteś :-) ciasto pyszne :-) powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to zdecydowanie moje smaki :) Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciacho! Uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , ja też uwielbiam kajmak :)

      Usuń
  4. Ciasto wyglada pysznie...ciekawa jestem jaki rozmiar masy kajmakowej?bo jak wiadomo jest rozna gramatura;)ciasto podczas wyrabiania sie klei to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto nie powinno się kleić do wałka. należy podsypać je odrobiną mąki.Tutaj nawet rozmiar jajek ma znaczenie, wiec czasem trzeba dodać odrobinę więcej mąki. Jeśli chodzi o gramaturę, to sprawdzę w sklepie i uzupełnię wpis. Na pewno była to taka standardowa puszka, jaka mają w wiekszości sklepów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń