ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
2 jajka
ok. 150 g mąki pszennej
szczypta soli
nadzienie:
25 dag twarogu półtłustego
150 g jogurtu lub śmietany
łyżka trzcinowego cukru
oraz olej i cukier puder do posypania
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka. następnie wąskim strumieniem wlewam mleko i dodaję przesianą mąkę. Dokładnie miksuję. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Twarożek mieszam z jogurtem i dosładzam do smaku trzcinowym cukrem. Naleśniki smaruję twarożkiem i zwijam w rulony. Podaję oprószone pudrem.
2 jajka
ok. 150 g mąki pszennej
szczypta soli
nadzienie:
25 dag twarogu półtłustego
150 g jogurtu lub śmietany
łyżka trzcinowego cukru
oraz olej i cukier puder do posypania
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka. następnie wąskim strumieniem wlewam mleko i dodaję przesianą mąkę. Dokładnie miksuję. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Twarożek mieszam z jogurtem i dosładzam do smaku trzcinowym cukrem. Naleśniki smaruję twarożkiem i zwijam w rulony. Podaję oprószone pudrem.
Ahh takie z twarożkiem chodzą za mną od jakiegoś czasu, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMalwinko to do dzieła jutro :) Pozdrawiam.
UsuńNaleśniki mogę jeść zawsze i wszędzie :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń