piątek, 9 stycznia 2015

Domowy kebab

Przepis na domowy kebab był wyróżniony w gazetce Przyślij Przepis. Powszechnie wiadomo, że fast foody są niezdrowe. Dlatego zamiast jeść na mieście , polecam zrobić domowe kebaby. Pełne warzyw, do tego pyszny sos i chrupiące ciasto. Będziecie mile zaskoczeni :)



Porcja na 4 kebaby;
5 dag drożdży
250 ml  mleka
ok. 400g mąki pszennej
po szczypcie soli i cukru
łyżka oleju

Farsz:
pierś z kurczaka
przyprawa do kebaba
olej
cebula

Dodatki wg uznania:
ogórek
czerwona papryka
10 pomidorków cherry
pól główki sałaty lodowej
czerwona cebula
sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy:
po 3 łyżki majonezu i  jogurtu naturalnego 
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
sól
pieprz
ewentualnie  posiekana natka pietruszki

ketchup
4 łyżki koncentratu pomidorowego



Drożdże rozkruszam i zalewam połowa ciepłego mleka. Dodaję szczyptę cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuję mąkę, sól, wlewam olej i wyrośnięty zaczyn .Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Przekładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce od ponownego wyrośnięcia. Filet kroję w kostkę, obsypuję przyprawą do kebaba i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę . Studzę . Wszystkie warzywa kroję w mniejsze kawałki. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Majonez mieszam z jogurtem i czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem. Sos odstawiam do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje, każdą rozwałkowuję na kwadrat,. Smaruję łyżką koncentratu pomidorowego, oprószam przyprawą  do kebaba i nakładam mięso z cebulą. Zlepiam dwa przeciwległe rogi,końcówki  dociskam widelcem. Placki układam na blasze. Piekę około 20 minut w 180 st. Zostawiam je na chwilę w wyłączonym piekarniku, by zmiękły. Przecinam placki na trójkątne kebaby, do środka nakładam porcję surówki , polewam na przemian keczupem i sosem czosnkowym.


4 komentarze:

  1. Takie domowe są najlepsze i super smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że sie podoba przepis. Wszystko co domowe jest najlepsze :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Maju niestety tylko przepisem mogę Cię poczęstować. Serdecznie polecam , bo kebab jest pyszny . Pozdrawiam.

      Usuń