środa, 14 stycznia 2015

Drobiowe roladki z kaszą gryczaną i śliwkami

Kasza gryczana to skarbnica witamin. Zawiera dużo błonnika i roślinnego białka. Warto więc po nia sięgać jak najczęściej. Co ważne kasza gryczana nie zawiera glutenu, tym samym mogą ją jeść chorzy na celiakię.  Zazwyczaj kasza gryczana jest używana jako dodatek do gulaszu. Ja zrobiłam z niej farsz do roladek. Wyszło smakowicie, dodatkowo smak podkreślają suszone śliwki. Innym ciekawym pomysłem na kaszę gryczaną, są racuchy (ale to niedługo na blogu ). Dziś na obiadek polecam pyszne , drobiowe roladki w lekkim sosie śliwkowym (oczywiście z dodatkiem domowych powideł). 




filet z kurczaka
50 g kaszy gryczanej 
garść suszonych śliwek
cebula
2 łyżki powideł śliwkowych
łyżka mąki pszennej
łyżeczka śmietany 18%
łyżka natki pietruszki
kostka rosołowa z zielem angielskim i liściem laurowym

olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzam i studzę. Mięso myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przecinam je na cienkie kotlety. p Mi wyszły 4 sztuki. Lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa. Oprószam solą i pieprzem. Cebulę drobno kroję w kosteczkę , szklę na odrobinie oleju. Śliwki drobno kroję . Do zeszklonej cebuli dodaje śliwki i kaszę. Podsmażam chwilę i doprawiam solą oraz pieprzem. Farsz nakładam na mięso i zawijam roladki. Spinam je wykałaczkami. Następnie roladki podsmażam na patelni. Przekładam je do garnka, zalewam wodą (tak by lekko zakrywała roladki) i dodaję kostkę rosołową. Gotuję około 10 minut. Dodaję powidła. Roladki wyjmuję z wywaru i zagęszczam go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną i wodą. Dosypuję posiekaną natkę pietruszki. Takim sosem polewam roladki. 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne roladki. Pysznie wyglądają a ja lubię wszystkie kasze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas najbardziej lubimy kaszę jaglaną. Jest fajna ,bo można przygotować ją w wersji na słodko i słono. Ale inne rodzaje kasz też zajadamy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń