Kiedy mam ochotę na lekkie śniadanie robię takie pomidorki. Oczywiście najlepsze są w sezonie letnim. Wtedy mamy pomidory prosto z pola :) Mięciutkie, słodkie i pachnące. Na szczęście mamy dziadków na wsi, którzy zawsze obdarowują nas zdrowymi, ekologicznymi smakołykami. Staram się korzystać z sezonowym owoców i warzyw. Z kiełków natomiast najbardziej przypadły mi do gustu kiełki brokuła i rzodkiewki . To właśnie ich najczęściej używam. Kiedyś próbowałam nawet sama je wysiewać, ale jakoś mi nie wyszło ... A Wy lubicie kiełki?
pomidor
3 łyżki twarożku półtłustego
łyżeczka posiekanego szczypiorku
łyżeczka ziaren słonecznika
sól i pieprz
łyżka śmietany
kilka ziarenek kukurydzy
kiełki brokuła
chrupkie pieczywo
Pomidora fantazyjnie nacinam i wyjmuję miąższ. Twaróg mieszam ze śmietaną. Dodaję szczypiorek i ziarna słonecznika. Doprawiam do smaku. Farszem napełniam pomidora. Dekoruję kukurydzą. Podaję z kiełkami i chrupkim pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz