środa, 14 stycznia 2015

Nadziewany pomidorek z kiełkami i słonecznikiem

Kiedy mam ochotę na lekkie śniadanie robię takie pomidorki. Oczywiście najlepsze są  w sezonie letnim. Wtedy mamy pomidory prosto z pola :) Mięciutkie, słodkie  i pachnące. Na szczęście mamy dziadków na wsi, którzy zawsze obdarowują nas zdrowymi, ekologicznymi  smakołykami. Staram się korzystać z sezonowym owoców i warzyw. Z kiełków natomiast najbardziej przypadły mi do gustu kiełki brokuła i rzodkiewki . To właśnie ich najczęściej używam. Kiedyś próbowałam nawet sama je wysiewać, ale jakoś mi nie wyszło ... A Wy lubicie kiełki?



pomidor
3 łyżki twarożku półtłustego
łyżeczka posiekanego szczypiorku
łyżeczka ziaren słonecznika
sól i pieprz
łyżka śmietany
kilka ziarenek kukurydzy
kiełki brokuła 

chrupkie pieczywo

Pomidora fantazyjnie nacinam i wyjmuję miąższ. Twaróg mieszam ze  śmietaną. Dodaję  szczypiorek i ziarna słonecznika. Doprawiam do smaku.   Farszem napełniam  pomidora. Dekoruję kukurydzą. Podaję z kiełkami i chrupkim pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz