środa, 14 stycznia 2015

Ryżowy przysmak z suszonymi jabłkami

Często w domu suszę plasterki jabłek.Czasem oprószam je cynamonem. Suszone jabłka poprawiają pracę układu trawiennego, wzmacniają serce. Doskonale nadają się do podgryzania przed telewizorem :) To zdrowa i smaczna przekąska. Każdy może samodzielnie ją zrobić w domu. Podczas ich suszenia po domu roznosi się niesamowity zapach. Przedstawiam wam przepis na  deser ryżowo jabłkowy, wzbogacony śmietaną kremówką. Doskonały na lekki podwieczorek, nie tylko dla dzieci. 


torebka ryżu
2 duże , miękkie jabłka
100 ml kremówki
szczypta cynamonu
2 łyżeczki pudru
kilka plasterków suszonych jabłek


Ryż gotuję 15 minut i studzę. Obrane jabłka miksuję w blenderze na mus. Przekładam go do rondelka i gotuję a  następnie studzę. Kremówkę ubijam z pudrem. Do przestudzonego ryżu dodaję mus jabłkowy i delikatnie mieszam ze śmietaną. Dodaję szczyptę cynamonu. Przekładam do pucharków. Posypuję pokruszonymi suszonymi jabłkami.

2 komentarze:

  1. Dokładnie tak Magdaleno, przysmak ryżowy jest bardzo delikatny w smaku. Nie za słodki, z nutą jabłka i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń