ciasto drożdżowe;
1/4 kg mąki
1/4 margaryny
1/4 kostki świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
duże jajko
nadzienie:
1,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
łyżka cukru
budyń waniliowy
kruszonka:
po łyżce mąki i cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
2 dag masła
cukier puder do posypania
Połowę mleka lekko podgrzewam i zalewam nim pokruszone drożdże. Dodaję po łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko roztrzepuję widelcem ( 2-3 łyżki zostawiam do posmarowania bułek) i ubijam z cukrami. Dodaję pozostałą część mleka, wyrośnięty zaczyn i mąkę. Wszystko dokładnie wyrabiam rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je ponownie w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. W tym czasie robię budyń. Szklankę mleka gotuję z cukrem. W reszcie mleka rozrabiam budyń i wlewam do gotującego mleka. Mieszam aż zgęstnieje i studzę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Dużym kubkiem wycinam krążki i robię w nich wgłębienia dnem mniejszej szklanki. Zimny budyń przekładam do woreczka foliowego z obciętą końcówką. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowuje odstępy pomiędzy bułkami). Za pomocą pędzelka smaruję brzegi bułek jajkiem, a w wgłębienia wyciskam po porcji budyniu. Składniki kruszonki mieszam w rękach i posypuje po bułkach. Piekę około 25 minut. Posypuję pudrem.
1/4 margaryny
1/4 kostki świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
duże jajko
nadzienie:
1,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
łyżka cukru
budyń waniliowy
kruszonka:
po łyżce mąki i cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
2 dag masła
cukier puder do posypania
Połowę mleka lekko podgrzewam i zalewam nim pokruszone drożdże. Dodaję po łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko roztrzepuję widelcem ( 2-3 łyżki zostawiam do posmarowania bułek) i ubijam z cukrami. Dodaję pozostałą część mleka, wyrośnięty zaczyn i mąkę. Wszystko dokładnie wyrabiam rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je ponownie w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. W tym czasie robię budyń. Szklankę mleka gotuję z cukrem. W reszcie mleka rozrabiam budyń i wlewam do gotującego mleka. Mieszam aż zgęstnieje i studzę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję. Dużym kubkiem wycinam krążki i robię w nich wgłębienia dnem mniejszej szklanki. Zimny budyń przekładam do woreczka foliowego z obciętą końcówką. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowuje odstępy pomiędzy bułkami). Za pomocą pędzelka smaruję brzegi bułek jajkiem, a w wgłębienia wyciskam po porcji budyniu. Składniki kruszonki mieszam w rękach i posypuje po bułkach. Piekę około 25 minut. Posypuję pudrem.
Pyszne :-) też robię takie buły z różnymi nadzieniami :-)
OdpowiedzUsuńJednak mamy dużo wspólnego :)
Usuń