Placuszki ziemniaczane zna każdy. By zachęcić mojego małego smakosza, postanowiłam troszkę je zmodyfikować . Mamy niejadków wiedzą jakim problemem jest czasem nakarmienie pociechy :) Z taką kolorową dekoracją zniknęły w mgnieniu oka. Przepis już był publikowany w gazetce Przyślij Przepis wyd. Kuchnia Dla Niejadka. Do ciasta ziemniaczanego dodaję startą marchewkę i koperek. Dzięki temu przemycam memu smykowi witaminki. Placuszki doskonale będą pasowały na podwieczorek a nawet obiadek. Polecamy razem z synkiem :)
3 duże ziemniaki
cebula
marchew
2-3 łyżki mąki pszennej
łyżka posiekanej natki koperku
szczypta soli i pieprzu
jajko
olej rzepakowy do smażenia
szczypta soli i pieprzu
jajko
olej rzepakowy do smażenia
dekoracja :
10 plasterków wędliny
5 plasterków sera żółtego
5 plasterków sera żółtego
ogórek zielony
pomidorki koktajlowe
kawałek czerwonej papryki (na buzie)
pomidorki koktajlowe
kawałek czerwonej papryki (na buzie)
Ziemniaki ścieram na drobnej tarce warzywnej. Cebulę i marchew ścieram na troszkę większych oczkach. Do masy dodaję posiekany koper. Wbijam jajko, dodaję mąkę pszenną i doprawiam solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażę okrągłe placuszki. Odsączam na ręczniku papierowym. Na każdy placuszek nakładam plasterek okrągłej wędliny, za pomocą kieliszka wycinam kółka z sera. Z plasterków ogórka i pomidorków robię oczy. Buzie wycinam z papryki czerwonej. Jako uszy układam ser.
Ale fajne placuszki, świetnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńCzasem mam wenę twórczą :)
OdpowiedzUsuń